Patarimai vairuotojams

Metų laikai, su jais besikeičiančios meteorologinės sąlygos daro įtaką transporto priemonių eismo intensyvumui, važiavimo greičiui, nuo kurio daugiausia priklauso ne tik avarijos tikimybė, bet ir jos pasekmės.

Ruduo ir žiema yra gana sunkus laikotarpis visiems eismo dalyviams. O štai, transporto priemonės vairuotojas yra atsakingas ne tik už savo paties krovinio saugumą, bet ir už savo darbą, tai yra už vairavimą. Vairuok – vadinasi, numatyk. Gebėjimas nuspėti yra viena iš svarbiausių transporto priemonės vairuotojo savybių. Kuo didesnis važiavimo greitis, tuo mažiau laiko lieka stebėjimui, prognozavimui ir veiksmams išvengiant pavojaus. Sumanus vairuotojas žino, kaip pasirinkti važiavimo greitį pagal eismo sąlygas – jis važiuoja greičiau kai tai įmanoma ir lėčiau, kai tai būtina.

 Kiekvienas vairuotojas turėtų deramai įvertinti tai, kad rudenį – žiemą:

► Važiuoti daug mažesniu greičiu, laikantis saugaus (ilgesnio) atstumo iki kitos važiuojančios transporto priemonės.

► Turi būti tinkamai ir iš anksto pasirūpinta transporto priemonės technine būkle (padangos, žibintai, stiklo valytuvai, plovikliai).

► yra ir kitų eismo dalyvių kelyje – pėsčiųjų, dviratininkų, vairuotojų. Todėl vairuotojai turi būti ypač atsargūs važiuodami keliu tamsiuoju paros metu, prieš pėsčiųjų perėjas, užmiesčio keliuose.

► Eismo sąlygos nuolat keičiasi. 

Keliu eismo taisyklių 126 punktas:

Priklausomai nuo greičio, vairuotojas turi išlaikyti tokį atstumą, kad nesusidurtų su priekyje važiuojančia transporto priemone, jei ji bus stabdoma, ir palikti tiek vietos šone, kad būtų užtikrintas saugus eismas. Rekomenduojama, kad atstumas iki priekyje važiuojančios transporto priemonės būtų bent dvi sekundės arba bent pusė spidometro rodmens, perskaičiuoti į metrus, pavyzdžiui 70 km / val greičiu, atstumas turi būti ne mažesnis kaip 35 m, jei eismo sąlygos nereikalauja kitaip.

Kelių eismo taisyklių 127 punktas:

Vairuotojas privalo važiuoti neviršydamas leistino greičio. Vairuotojas, pasirinkdamas važiavimo greitį turi atsižvelgti į važiavimo sąlygas, ypač į reljefą, į kelio ir transporto priemonės būklę ir apkrovą, meteorologines sąlygas ir eismo intensyvumą, kad sustabdytų transporto priemonę bet kokiose numatomose kliūtyse. Jis turi sulėtėti ir prireikus sustoti, jei to reikalauja aplinkybės, ypač kai blogas matomumas.

Kelių eismo taisyklių 128 punktas:

Jei yra kliūtis ar kyla grėsme eismo saugumui, vairuotojas (jei tik gali tai pastebėti) turi sulėtinti greitį, arba net visiškai sustabdyti transporto priemonę, ar aplenkti kliūtį, nesukeldamas pavojaus kitiems eismo dalyviams. 

Kelių eismo taisyklių XV skyrius “Važiavimo greitis”

► Gyvenvietėse visoms transporto priemonėms leidžiama važiuoti ne didesniu nei 50 km / val. greičiu.

► Visos transporto priemonės automobilių stovėjimo vietose gali važiuoti ne didesniu nei 20 km / val greičiu.

► Leidžiama važiuoti už gyvenviečių ribų:

Automobiliais, motociklais ir triračiais greitkeliuose nuo balandžio mėn. 1 d. Iki spalio mėn. 31 d. – ne daugiau nei 130 km / val. greičiu, nuo lapkričio mėn. 1 d. Iki kovo mėn. 31 d. –ne didesniu nei 110 km / val greičiu

Greitkeliuose nuo balandžio mėn. 1 d. Iki spalio mėn. 31 d. – ne didesniu nei 120 km / val. greičiu, nuo  lapkričio mėn. 1 d. Iki kovo mėn. 31 d. – ne didesniu nei 110 km / val. greičiu,

keliuose su asfalto arba betono danga –ne didesniu nei 90 km / val. greičiu, kituose keliuose ne didesniu nei 70 km / val. greičiu.

 Atkreipkite dėmesį:

Pradedantiesiems, taip pat tiems, kurie mokosi vairuoti, leidžiama važiuoti automagistralėmis ir greitkeliais maksimaliu 90 km / val. Greičiu, greitis kituose keliuose ne didesnis nei 70 km / val. 

► Atsakomybė už nustatyto greičio viršijimą numatyta Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (greičio viršijimas) 124 straipsnyje.

Transporto priemonės techninė būklė

(padangos, apšvietimas, stiklo valytuvai, poveržlės ir kt.)

Prieš kiekvieną kelionę vairuotojas privalo iš anksto pasirūpinti savo vairuojamos transporto priemonės technine būkle. Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymas reglamentuoja, kad mūsų šalyje viešajame eisme leidžiama dalyvauti tik su techniškai tvarkingomis motorinėmis transporto priemonėmis ir priekabomis, išskyrus Kelių eismo taisyklėse numatytus atvejus.

Vairuotojai privalo nepamiršti, kad automobilių padangų keitimui taikomos Kelių eismo taisyklės (230 punktas): nuo lapkričio mėn. 10 d. Iki kovo mėn. 31 d. Draudžiama naudoti motorines transporto priemones ir priekabas su vasarinėmis padangomis.

Vairuotojas turėtų pasitarti su šios srities specialistais rinkdamasis padangas žiemos sezonui, atsižvelgdamas į kelius, kuriais dažniausiai tenka važiuoti. Dygliuotas padangas reikėtų rinktis tais atvejais, kai daugiausiai tenka važiuoti priemiesčio, sudėtingais keliais.

Tamsiuoju paros metu, kai blogas matomumas,  būtina, kad transporto priemonės žibintai (artimosios ir tolimosios šviesos žibintai, posūkio žibintai, priekiniai (galiniai) rūko žibintai, gabaritiniai žibintai, stovėjimo žibintai, avarinė signalizacija, stabdžių žibintai, atbulinės eigos žibintai) tinkamai funkcionuotų bei šoninių veidrodėlių šildymas ir automobilio šildymo sistema.

Keletas praktinių patarimų vairuotojams

(kad išvengti, kelių eismo įvykių rudenį ir žiemą)

 ► Venkite kelionių, ypač blogomis oro sąlygomis. Atsižvelgdami į eismo sąlygas (lietus, sniegas, žaibavimas, blogas matomumas), pasirinkite saugų greitį, laikykitės reikiamo atstumo iki kitos transporto priemonės. Visada išvažiuokite daug anksčiau nei sakysime vasarą.

► Patikrinkite akumuliatorių, jei tai leidžia dizainas.

► Patikrinkite (pakeiskite) žvakes ir aušinimo skystį, kad jie neužšaltų.

► Pakeiskite langų plovimo skystį į tinkamą koncentratą, kuris neužšąla esant minusinei temperatūrai

► Patikrinkite (pakeiskite) valytuvus, ar jie nėra susidėvėję.

► Patepkite durelių / bagažinės spyneles, taip pat sandarinimo durų ir liuko gumas, kad esant šalčiui ar drėgmei jos neužšaltų.

► Turėkite stiklo valytuvą. Prieš važiuodami būtinai nuvalykite apsnigtą (užšalusį) stiklą, automobilio stogą, jei ant jo yra sniego.

► Pakeiskite degalų / oro filtrus (jei laikas keisti,  nes geriau tai padaryti prieš žiemą, nelaukiant pavasario).

► Venkite plauti automobilį kai yra per daug šalta, jei jis bus priparkuotas lauke.

► Venkite ilgą laiką palikti automobilį šaltyje su įjungtu stovėjimo stabdžiu.

► Mūvėkite šiltas pirštines (laikykite jas automobilio bagažo skyriuje, naudokite, jei reikia, valydami sniegą nuo automobilio ir važiuodami, jei vairas nėra odinis).

► Atminkite, kad esant intensyviam eismui (kamščiuose, slidžiuose keliuose, kitose kliūtyse), sunaudojama daugiau degalų.

► Pirkdami padangas, atkreipkite dėmesį į pagaminimo metus: ant padangos (antspaudo) pirmieji du skaičiai nurodo savaitę, kiti du – pagaminimo metus. Kuo senesnės padangos, tuo blogesnės jų eksploatacinės savybės.

►► Atminkite, kad motorinė transporto priemonė (išskyrus mopedą, motociklą be priekabos), traktorius, savaeigė transporto priemonė privalo turėti avarinio stabdymo ženklą, gesintuvą ir pirmosios pagalbos rinkinį.

Kiekvienoje eisme dalyvaujančioje motorinėje transporto priemonėje, traktoriuje ar savaeigėje transporto priemonėje turi būti ryškių spalvų liemenė su atspindinčiais elementais.

 Ar esate pradedantysis vairuotojas ir pažeidėte KET? Jūs turite žinoti, kad

“Pradedantysis vairuotojas” – tai asmuo, turintis teisę vairuoti A, A1, A2, B, B1 kategorijos motorinę transporto priemonę ir vairuojantis iki dvejų metų.

Pradedantiems vairuotojams išduodamas dvejus metus galiojantis vairuotojo pažymėjimas, kurį pradedantieji vairuotojai turės teisę pakeisti į 10-metų vairuotojo pažymėjimą nebaigę papildomų vairuotojų mokymų, jei jie nepažeidė Kelių eismo taisyklių, dėl kurių reikalingas papildomas mokymas arba per 2 metus nesukėlė avarijos, per kurią sutriko eismo dalyvio sveikata.

Papildomas vairuotojų mokymas yra privalomas pradedantiesiems vairuotojams, pažeidusiems Kelių eismo taisyklių reikalavimus, susijusius su pėsčiųjų pareigomis, lenkimo taisyklėmis, draudimu vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, eismo valdymo signalų nesilaikymu,  taip at naudojimuisi įspėjamaisiais signalais, važiavimo sankryžose,  be vairuotojų saugos diržų, motociklininkų šalmų, viršijant greitį daugiau nei 10 km / val. ir vairuojant transporto priemones su lengvu girtumo laipsniu (nuo 0 ppm iki 0,4 ppm), taip pat tuos, kurie sukėlė avariją, kuri neigiamai paveikė eismo dalyvių sveikatą.

Pradedantysis vairuotojas, pažeidęs Kelių eismo taisyklių reikalavimą (-us), kuriam (-iems) rengiami papildomi mokymai, papildomus vairuotojų mokymus turi baigti per vienerius metus nuo pažeidimo dienos.

Pradedantysis vairuotojas, nebaigęs papildomo vairuotojų mokymo per vienerius metus nuo pažeidimo dienos, praranda teisę vairuoti transporto priemones, o jo dviejų metų vairuotojo pažymėjimas nekeičiamas  į 10 metų vairuotojo pažymėjimą. Tokiu atveju, pradedančiojo vairuotojo pažymėjimas grąžinamas tik išlaikius vairavimo egzaminą ir 2 metus galiojantį vairuotojo pažymėjimą nurodytą tvarka turės teisę pakeisti į 10 metų vairuotojo pažymėjimą.